Mange vil kjøpe Nordvika- eiendommen

Bergstaden Vel får konkurranse i kampen for å kjøpe Nordvika. TV-kjendisen, forfatteren og naturjournalisten Lars Monsen er blant de som er interessert. Han har selv gjennom et TV-program fra Femunden bidratt til å øke interessen for området. Ironisk nok fører det nå til at han får tøffere konkurranse i budrundene om Nordvika.

29. september 2005
Tore Østby - Fjell-Ljom


Monsen sier til Fjell-Ljom at han aldri har opplevd så stor respons på noen av sine TV-programmer, som etter programmet fra Femunden. I media var det Rune Wintervold sin revolverjakt på gjedde som fikk størst oppmerksomhet. -For folk flest var det nok også en ahaopplevelse hvilket eldorado Femunden og Femundsmarka faktisk er, sier Monsen. Slik han ser det har Femundsmarka alt. Ingen andre steder i Norge er så mye villmark med urskog og flotte fiskevann, så lett tilgjengelig for vanlig folk. Monsen gleder seg over at han gjennom sitt TV-program har bidratt til å åpne naturperlen for folk flest. Spesielt er han glad for at så mange reiste med Fæmund II, men innrømmer at det nok har bidratt til tøffere konkurranse om Nordvika.
Som om ikke det er nok, blir en av de tøffeste konkurrentene styrelederen for Fæmund II Henrik Grønn. Som kasserer i Bergstaden Vel, står Grønn nå i spissen for å etablere ei stiftelse, som vil kjøpe Nordvika for å sikre området for allmennheten. Grønn karakteriserer Nordvika som ei naturhistorisk perle. Nordvikas historie er omtrent like lang som Røroshistorien. Gården ble etablert i 1707, og har ved flere anledninger spilt en viktig rolle i Røroshistorien. Henrik Grønn karakteriserer Nordvika som ei kulturhistorisk perle. Han trekker særlig frem fløterhistorien og stedets betydning i forbindelse med malmtransport til Femundshytta og Drevsjø. Selve malmtomta synes fortsatt godt i terrenget. Under krigen var Nordvika base for tyskerne, og i en periode ble det drevet prøveskyting derfra tvers over Femunden.
Ellers er de gamle bygningene for lengst borte. På eiendommen står det nå 15 bygg, og de aller fleste av dem er satt opp på 1900-tallet. Nordvika ligger svært idyllisk til, og har Femundens fineste sandstrand. Det er langgrunt der, og ofte kommer temperaturen i vannet opp i rundt 20 grader sommers-tid. Eiendommen har ikke veiforbindelse, selv om tyskerne satte i gang veibygging under krigen. Veien, som i dag er i dårlig forfatning, går opp ved Langen gård. Det er bygget bru over Mugga, men veien stopper 300-400 meter fra tunet på Nordvika.
Det var i et styremøte mandag kveld, at Bergstaden Vel besluttet å forsøke å kjøpe eiendommen. Kasserer i velforeninga, Henrik Grønn,, håper flere lag og foreninger på Røros vil bli med i stiftelsen.




Tore Østby

© Alle rettigheter reservert Fjell-Ljom og AS Avisdrift.


redaksjonen@fjell-ljom.no Fjell-Ljom

Tilbake Neste artikel



www.svartkjelen.com